28.9.2009

Syssy

Nyt se taisi tulla. Eilen aamupäivällä vielä leikkasin ruohoa hikipäässä, illansuussa ulkoillessa piti pukeutua jo villaisempiin asusteisiin. Tämä villainen asuste onkin ainoa loppukesän aikana valmistunut neulomus. Taidan olla tämän neuleblogin hölynpöly-vastaava Nastin huolehtiessa itse asiasta.



Malli: Thermis
Lanka: Sandness Garnin Alpakka, melkein yksi kerä
Puikot: 3,5
Tuomio: Tulipahan tehtyä.

----

Syy, miksi pehmeille käsitöille ei viime viikkoina ole ollut aikaa, on tässä: Olen siirtynyt väliaikaisesti koviin materiaaleihin. Talomme pohjoispuolta koristi ennen puinen terassi, mutta sen "parasta ennen" -päiväys umpeutui keväällä. Purimme terassin siis pois. Halusimme tilalle jotain muuta, erilaista. Päädyimme luonnonkiviin. Niitä olen viime viikot paikoilleen naputellut, iltaisin ja viikonloppuisin. Homma oli hidasta, mutta aika terapeuttista.

Tavoitteena on, että kivien väliin leviäsi ajan myötä sammalta, jota pihaltamme jo löytyykin. Mielelläni avittaisin sammalen leviämistä. Olen kuullut, että apuna siinä hommassa voisi käyttää piimää. Onko kenelläkään lukijalla kokemusta sammalen kasvattamisesta?




---

22.9.2009

Tweedy

Seikkailu lankakaapin aarteiden parissa jatkuu. Tytin kanssa muutama vuosi sitten kävimme Pökkylän punaisella tuvalla, joka sijaitsee Ylivieskan ja Oulun välissä. Paikka on varsin tunnelmallinen ja ennenkaikkea siellä on paljon lankaa :) Noh, sillä reissulla ostin tätä lankaa sekä mustana että vihreänä. Mustasta langasta neuloutui jo aikoja sitten Demi, mutta vihreää ei ollut kuin 6 kerää ja ne rassukat ovat pyörineet lankakaapissani ilman mitään ajatusta. Pitkähihaista villatakkia niistä ei olisi tullut, mutta kun näin tämän (rav link), sain ajatuksen. Mitäpä hihoista kun ei nekään meistä!



Malli: omasta päästä. Perusvillatakki ylhäältä alaspäin, vajaamittaiset hihat, jotka tampeilla kiinnitetty ylös
Lanka: Schachenmayr Nomotta Extra Tweed, 300g
Puikot: 3,5mm

Ihan ok fiilikset! Peruskauraa, johon tweedlanka antaa sitä jotain ja hihojen tampit ovat "se juttu". Toiminee sienimetsällä ja muutenkin. Ja jos joku ei ole vielä suppismetsällä käynyt, niin HUS!

19.9.2009

Kesämuistoja

Näin sateisena ja synkkänä syysaamuna voi muistella muutamien päivien takaisia viimeisiä lämpimiä kesäiltoja. Silloin kuvasin ensimmäiset joululahjasukatkin. Nyt voi olla aivan hyvä ajankohta esitellä ne, sillä sateeseen en viitsi mennä uudempia valmistuneita neuleita kuvaamaan ja näin varhain esitellut lahjukset ehtivät jo unohtua potentiaalisten lahjusten saajien mielestä ja voivat paketin avatessaan olla aidosti yllättyneitä. Kenties.

Malli: Roza's socks by Grumperina. IK Spring 2007
Lanka: Novita Nalle. Muokkailin silmukkamääriä paksummalle langalle. Lanka on Georgiesta jäänyttä eli lankakaappissa on taas 100g vähemmän lankaa :)
Puikot: 2,5 mm

Jos tuo sade tuosta vähän päivän mittaan hellittää niin tämän päivän ohjelmassa olisi suppilovahveroiden hakua metsästä. Ihan oikeasti, aion vain käydä niitä hakemassa. Minulla on muutama luottosuppispaikka ja jokin aika sitten kävin siellä varmistamassa että pikkuruisia suppiksia on siellä tänäkin vuonna kasvamassa. Huomennakin on mukavaa ohjelmaa tiedossa... Nimittäin 4 tuntia parisalsaa! Olen tänä kesänä hullaantunut kuubalaisiin rytmeihin ja autossa on salsa soinut koko kesän...

10.9.2009

Huivi

Olen ostellut ihan kiitettävästi lankaa viimeisen puolen vuoden aikana. Ja aika paljon sitä ennenkin. Niin paljon, että olen viime aikoina varovasti raottanut lankakaappini ovea ja nakannut uusimmat hankinnat edellisten päälle. Tässä äskettäin otin itseäni niskasta kiinni ja pakotin sisäisen arkeologini kaivautumaan muutaman vuoden kerrostumia tutkimaan. Yllättäen ei sieltä kaapista mitään täydelliseen unholaan joutuneita lankoja löytynyt (kovinkaan paljon). Kyllä minä muistin, että minulla on siellä kahtakin eriväristä Jussi-lankaa villapaidallisen verran (no kun halvalla sai). Muistin että Novitan Stoneakin on 10 kerää, samoin Tennesseetä. New Lanarkin ihanaa villaa löytyy villatakkia varten ja Felted tweediäkin. Ja Dropsin Alpacaa nyt joka tytöllä pitää olla kolmeen villatakkiin, jos alpakka vaikka sattuisi maailmasta loppumaan. Ja tokihan villasukkiin tarvii lankaa, jos nyt aloittaisi lahjaneulomiset kerrankin ajoissa ja tekis kaikille kavereille... Isoveljeä on hamstrattu niitä lopetettuja värejä. Huivilankaa. Utunan villalankaa. Siihen päälle sitten ne yksinäiset kerät ja keränloput. Keräsin pari kassillista lankoja, jotka voisin lahjoittaa vaikka päiväkodille askarteluun. Askarteleeko nykylapset vielä lankatupsuja? Vai mitä niistä voisi tehdä?

Tämän kaiken keskellä päätin, että nyt ostelu riittää vähäksi aikaa (paitsi jos jotain tosi ihanaa tulee vastaan). Olemassa olevia aletaan neulomaan. Vaikka sitten oikeasti joululahjoiksi. Koskapa olen huomannut, ettei toisille neulominen ole ollenkaan kivaa, niin ajattelin huijaavani. Tekisin kaikkea kuin itselleni, omien mieltymyksieni mukaan ja vasta neuleen valmistuttua päättäisin antavani sen lahjaksi. Kerron myöhemmin että toimiiko.


Tässäpä ensimmäinen. Kaapista löytyi joskus kirpputorilta ostettu mystinen kartio ohutta ja epätasaista lankaa sekä puolitoista kerää valkoista Dropsin Alpacaa. Niistä tuli huivi. Tämän ehkä pidän itse :)

Malli: Silk kerchief (pdf), Kate Gagnon Osborn
Lanka: Mystinen kirppislanka sekä Drops Alpaca, yht. 300g
Puikot: 3 mm


Huivin muodosta ja raidoista tulee jotenkin mieleen sulka. Katsokaapa nyt. Alla aiemmin kesällä kuvaamaani kurjen sulkaa.







6.9.2009

Eteinen ehostuu

Eteisemme remontti - tai ehkä pitäisi sanoa ehostus - on kestänyt pian yksitoista vuotta. Pientä edistystä on tapahtunut nykäyksittäin inspiraation iskiessä, mutta jostain syystä eteinen tuntuu olevan listalla aina viimeisenä. Olemme kuitenkin hankkineet eteiseen mm. pienen laatikoston epämääräisen sälän säilytykseen ja valaistustakin on paranneltu, kun ei sieltä komeron hattuhyllyltä koskaan löytänyt mitään.

Huivikokoelmaani olen tähän saakka säilyttänyt pystynaulakossa, mikä oli huono ja erittäin epäesteettinen ratkaisu. Viimeisinä aikoinaan se alkoi muistuttaa täydessä lastissa olevaa heinäseivästä: itse naulakkoa ei juurikaan näkynyt kuorman alta ja lisää tavaraa heitettiin surutta entisten päälle.

Uuden naulakon ostaminen kaupasta oli aivan liian helppo ja nopea ratkaisu, joten tutkailimme ensin omia varastoja tuunaamista varten. Nurkista löytyikin vanha Ikean käsittelemätön hylly kannattimineen, mistä oli nyt tuleva naulakon hyllyosa. Erilliset koukut hankittiin eräästä etnahtavasta kauppaketjusta. Sitten vain petsiä ja vahaa pintaan ja naulakko koukkuineen seinälle! Tosin tuohon viimeiseen vaiheeseen saimme tärväytymään yli puoli vuotta, mutta nyt se on seinällä.





Seuraavaksi eteiseen pitäisi kiinnittää ne kuuluisat listat. Tapahtuisikohan se lähimmän viiden vuoden sisällä...?