29.12.2008

Ken vanhoja muistaa...

Olen nähnyt useammassakin blogissa mielenkiintoisia postauksia neuleista ja niiden saamista kohtaloista blogissa esittelyn jälkeen. Koska ainakin minulla neulomisura on yli kymmenen vuotta pidempi kuin Pujoliivin historia, ajattelin mennä ajassa vieläkin taaemmas ja kaivaa vanhoja neuleitani kaapin nurkista ja vähän kertoa niistä. Harmi kun ne aivan ensimmäiset, yläasteikäisenä 1980-luvun lopussa neulotut eivät enää taida olla tallessa edes kotikotona.Tämä neule oli pitkään aivan suosikkineuleeni, käytin sitä jopa baarissa, hih! Se on neulottu tummanharmaasta Nalle-langasta ja sain sen valmiiksi lukiossa vuonna 1994, juuri äidinkielen aineenkirjoitusta edeltävänä iltana. Tämä päällä sitten kirjoituksissa istuin. Tämä neule taisi olla ensimmäinen, mihin näin runsaasti palmikoita tein. Malli on varmaankin julkaistu jossain sen ajan Suuressa Käsityölehdessä. Olen joskus ennenkin kertonut, etten ole aina ymmärtänyt tuon ohjeessa mainitun neuletiheyden päälle... Tämäkin on aivan valtavan iso! En ollut silloin itse yhtään isompi, mutta silloinhan isot neuleet olivat tosin muotiakin :)

Tämä vaaleanbeige poolokin on saman aikakauden tuotoksia. Malli oli myös suuressa käsityölehdessä, samassa oli ohjeet myös neulottuihin villahousuihin... Niitä en sentään tehnyt. Lankana jälleen Nalle, eipä silloin paljon muista tiedettykään. Tätäkin neuletta käytin paljon, varsinkin ollessani ulkotöissä.
Kun sitten Mies astui kuvioihin, piti hänellekin tietysti villapaitaa vääntää. Tässä yksi niistä. Asuimme talven 95-96 Ivalossa, ja kaipa siellä jotain vaikutteita sai, koska olen paitaan näin saamelaishenkiset värit valinnut. Lankana on 7veljestä, ja ehkäpä siitä syystä paita on jäänyt vähän heikolle pidolle... Miten niillä miehillä voi muka heti tulla hiki?

Tämän vihreän irlantilaisneuleen neuloin muistaakseni joskus vuoden 1997 paikkeilla. Ohje löytyy Kauneimmat käsityöt 1/1996 -lehdestä. Lehti on jopa vielä tallellakin! Silloin Nalle-langassa oli upea, omenanvihreä sävy ja siitä tämä kennoneuletta ja palmikoita sisältämä neule on tikutettu. Kovassa käytössä tämäkin on ollut.


Vihreä on näköjään ollut mielivärini kautta aikojen! Tämän neuleen myötä siirrytäänkin jo 2000-luvulle. Woolista neulotun puseron ohje löytyy jostain vuosituhannen alun Moda-lehdestä, vai Novitako se silloin vielä oli. Johtuisikohan kaula-aukosta vai mistä, mutta pitämättä tämä on jäänyt ja odottaa lankojen uusiokäyttöä.


Kaula-aukot näyttävät olevan neuleideni heikko kohta. Ruskeasta Woolista neulottu ribbineule on ihana ja pehmoinen, mutta laaja kaula-aukko on syynä käyttämättä jäämiseen. Purkuun joutuu tämäkin, jahka saan aikaiseksi. Nämä Woolit ovatkin olleet jo ennen tätä kietaisuneuleena, josta joutuivat tähän neuleeseen vuonna 2007. Kuinkakohan monta purkukertaa lanka kestää?


Hauskaa olisi nähdä myös muiden aarteita ja vähemmän onnistuneita neuleita komeron pohjilta. Ottakoon haasteen vastaan ken haluaa!

20 kommenttia:

Soile kirjoitti...

80- ja 90-luvuilla villapaidat olivat tosiaan väljiä sanan laajimmassa merkityksessä. Hihoja ei koskaan istutettu, minkä takia ne olivat aikas usein kummallisen näköiset.

Musta tuossa alimmassa paidassa taasen on kiva tuo kaula-aukko. Tuo keveyttä muuten paksuun neuleeseen. Niin ja silloin vuonna miekka ja kypärä lankavaihtoehdot olivat seiska veikka ja nalle. Ja jos vallan villiksi heittäytyi niin Florica.

villapeikko kirjoitti...

Ihan huippu postaus! :) Villapaidat oli isoja juu, mullakin. Mitä lötkömpi, sen kuulimpi.

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja katseltavaksi. Mukava postaus avaria neuleita kaula-aukkoineen :)

Chacha

Pitsineule kirjoitti...

Viimeisen neuleen kaula aukkoa voisi hiukan pienentää ehkä jostain ohuesta ihanasta langasta virkatulla reunuksella? Se on muuten niin kaunis, sääli jos purkaisit. Irlantilaisneulekin on kaunis. :)

Tuija kirjoitti...

Kiva postaus! Minäkin esittelin kaapin perukoilta löytyviä neuleitani ihan ensimmäisessä blogipostauksessani viime syksynä, mutta en itseni päällä, lähinnä kasana, joten ehkä rohkenen minäkin leväyttämään niitä kunnolla esille. Minustakin alimmaisen neuleesi kaula-aukko on hyvän näköinen, ei yhtään liian avara. Miten kävisi ison korun kanssa? Tai jos on kylmä tai muuten vaan huvittaa, pari kertaa kaulan ympäri kieputetun kapean kaulaliinan kanssa?

Taija kirjoitti...

Kadehtittavan taidokasta neulomista kautta vuosikymmenten!

Mun mielestä viimeisen paidan kaula-aukko on kaunis ja sopii sinulle hyvin!

Kauniita neuleita aikansa hengessä, hauska postaus!

Iinu kirjoitti...

Oikein mukavaa luettavaa ja ennen kaikkea katseltavaa!

Minun vanhat neuleet ovat tainneet kokea tylyn kohtalon lukuisten muuttojen yhteydessä...Muutama purettu "ihanuus" tosin on kulkenut kerinä mukana...niistä ei taitaisi saada oikein kivaa postausta aikaiseksi;o)

AnniKainen kirjoitti...

Riemastuttava postaus, arjen historiikkia parhaimmillaan :)

Minä kans muistan nuo laajat villapaidat. Olikohan se lankakauppiaiden kulta-aikaa. Muistelen että vallankin 80-luvulla noita kauppoja oli vähän joka kulmalla ja aina löytyi kivoja tarjouksia. Minustakin oli vähällä tulla lankakauppias :)

Pirena kirjoitti...

Minäpä otankin vastaan tuon haasteen, kun löytyy noita vanhoja neuleita kaapeista. Joitain olen tässä vuoden varrella esitellytkin, mutta lisää löytyy. Osan olen purkanut ja langat odottaa uusiokäyttöä.

Tiivi kirjoitti...

Oi voi! Minä kyllä pitäisin tuon ruskean neuleen! Oma neulomishistoria on niin alussa, että ensimmäinen huppupaitaneule on vasta alussa, puikoilla...

Nuttu kirjoitti...

Mulla olisi ammoisilta ajoilta esiteltäviksi lähinnä keskeneräisiä neuleita, joiden puolitekoisuus johtunee juuri siitä, että minäkään en ymmärtänyt neuletiheyden päälle. Erään sini-punaisen villapaidan etukappaleen ala-asteajoilta olen löytänyt, se on ehkä metrin leveä. En ihmettele, että jäi kesken...
Hauska postaus, mua aina harmittaa kun blogaajien hienoista teoksista ei myöhemmin enää kuule mitään!

Tiina kirjoitti...

Aivan upeita! Erityisesti pidin isosta tumman harmaasta ja "saamelaisvärisestä".

Anioni kirjoitti...

Upeita neuleita. Alkoi hymyilyttää, kun itsekin olen kirjoittanut v. 94 ja silloin todellakin oli suuria villapaitoja ;)

Minulla on yläasteajoilta jossain tallessa sähkönsininen neule, jossa on kimallelankaa!! Yääk, mitä päässäni on oikein liikkunut :)

Ruskea neule kaula-aukkoineen on ihana! Muistatko mistä sen ohje on peräisin?

Ilona kirjoitti...

Hauska nostalgiamatka!

Voi, tuo ruskea venepäänteinen on niin minunnäköinen vaate.

Mammutti kirjoitti...

Hyvää ja käsityörikasta vuotta 2009!

paperisydän kirjoitti...

Hienoja! Näitä oli kivaa ja innostavaa katsella. Itse olen harrastanut nelomista vasta vähän aikaa, ja ensimmäisestä villatakista/paidasta haaveilen :)

makepeace75 kirjoitti...

Mukavaa ja lankaisaa uutta vuotta 2009!

Ninnu kirjoitti...

Ihanaa nostalgiaa! Kiitos :-).
Hyviä hetkiä vuodelle 2009!! Tytille myös! :-)

Mari kirjoitti...

Ensiksi, hyvää alkanutta vuotta Tytti ja Nasti! Toiseksi, olipa tutun näköisiä malleja. Todella hauska lukea neulehistoriaa esimerkkien kanssa! Lankoja sai kyllä aika rajoitetutsti nuori neuloja silloin 90-luvun alussa. Nallea minulakin kului kilometreittäin. Kirjoneulepuserossa on hienot värit.
- prosessineuloja-

Anonyymi kirjoitti...

Die Ermittlungen der Kriminalpolizei Amberg liefen thomas sabo shop von Beginn an in alle Richtungen. Es stellte sich heraus, thomas sabo schmuck dass ein Verwandter des geschädigten Ehepaares berechtigt im Besitz eines ohrringe creolen Hausschlüssels war, den sich dessen 19-jähriger Sohn heimlich aneignete. Der Filius – wohlwissend, thomas sabo was es im Zielobjekt „zu holen gab“ – drang mit einem 19- und einem 21-jährigen Bekannten thomas sabo uhren in das Haus ein. Das Trio, allesamt Schwandorfer, eignete sich die erwähnte Tatbeute an und versteckte diese. Ein Teil angebote thomas sabo davon vergruben die Drei im Wald. thomas sabo armketten Die Burschen hatten sich mit einem 18-jährigen Schwandorfer noch einen Vierten ins Boot geholt, thomas sabo schmuck günstig der sich daran machte, den Schmuck zu verhökern. Unter anderem waren es diese Verkaufsaktivitäten, die die Ermittler thomas sabo anhänger sale der Kripo auf die Spur der Einbrecher brachte. thomas sabo engelsflügel Fast die gesamte Tatbeute konnte sichergestellt werden.