27.1.2013

Kasvistagine (tai sinnepäin)

Tadaa - vuoden ensimmäinen kyökki-corner! Näitä on luvassa jatkossa enemmänkin, kuten tuli alkuvuodesta luvattua. 

Tällä kertaa aiheena tagine, jota tein eilen ensimmäistä kertaa. Taginen juuret löytynevät Pohjois-Afrikan suunnalta. Tagine on siis sekä ruoanvalmistuksessa käytettävä pata (hauska kartionmallinen tötsä) sekä ruokalaji. Padan idea on, että ruoka hautuu hitaasti hyödyntäen keitinliemen höyryjä. Meillä ei ole taginepataa, mutta se ei ole välttämätön. Ruoka onnistuu varsin hyvin tavallisessa padassakin (tai vaikka kattilassa). Mieleni tekisi hankkia taginepata, mutta se vaatii vielä harkintaa.

Tutkailin eri keittokirjojen taginereseptejä ja versioita näytti olevat yhtä monta kuin kirjaa/kirjoittajaakin. Pointti näytti olevan se, että mukana on sekä suolaisia että makeita kasviksia, jotka haudutetaan hitaasti hyvin pehmeiksi (tomaattipohjaisessa) liemessä mausteiden ja yrttien kanssa.


Minun versiooni tuli seuraavia aineksia:
- bataattia
- porkkanaa 
- paprikaa
- salottisipuleita
- valkosipulia
- suppilovahveroita 
- kikherneitä
- kuivattuja viikunoita
- tomaattimurskaa
- raastettua inkivääriä
- kanelia
- jeeraa
- jauhettua  korianteria
- mustapippuria ja suolaa, ripaus ruokosokeria
- sitruunamehua
- persiljasilppua
- tarjoiluun kuskusia sekä turkkilaista jugurttia

Valmistuksessa noudattelin Vegestan-keittokirjan ohjeistusta. Netistä löytyy myös monta tagine-reseptiä, jos joku innostuu kokeilemaan. Suosittelen kyllä lämpimästi, taginesta tuli todella hyvää ja maukasta. Kuvia ei valmiista taginesta ole, amatöörivalokuvaaja + keinovalaistus on äärettömän huono yhdistelmä. 

Vegestan - kasvisruokaa Lähi-idästä on muuten mainio opus. Reseptien lisäksi kirjassa on hauskoja tarinoita, luinkin sen ensin läpi iltalukemisena, ennenkuin se siirtyi keittöön keittokirjahyllyyn. Suosittelen tätäkin, jos kasvisruokaohjeet kiinnostavat.


Kokkailemisiin!


1 kommentti:

Nasti kirjoitti...

Ensi kerran kun tulen käymään niin tämä maistuisi. Tötsällä tai ilman :)