15.2.2009

Etanan anatomia

Etanan anatomia on yllättävän mielenkiintoista. Ruokaa laittaessani tutkailen usein keittiömme seinällä roikkuvaa opetustaulua, joka esittää viinimäkietanaa.



Opetustauluja käytettiin kouluissa opetuksen havainnollistamiseen ainakin vielä 1970-luvulla. Kuvia oli joka lähtöön, mm. maantiedosta, historiasta, uskonnosta ja biologiasta. Nykyään ne taitavat olla haluttuja keräilykohteita päätellen hintatasosta vanhojen tavaroiden kaupoissa ja kirpputoreilla.

***

Toisaalta talostamme löytyy opetustaulu kissan rakenteesta. Taulu on kookas ja siinä on upeita yksityiskohtia.





Myös raittusasiaa on aikoinaan edistetty tauluin ja julistein. Seuraavat kuvat ovat Valistuksen raittiuskuvia -sarjasta.









Opetustauluista kiinnostuneille tiedoksi: äskettäin on ilmestynyt kirja Muistojen koulutaulut (tekijä Sari Savikko), joka kertoo koulutaulujen historiasta, valmistuksesta ja taiteilijoista. Kirja voi olla melkoinen nostalgiapaukku ainakin heille, jotka ovat käyneet koulua opetustaulujen vielä ollessa käytössä.

9 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Meidän opettaja käytti ainakin historian opetuksessä tauluja vielä 90-luvullakin. Kuva Porvoon valtiopäivistä on syöpynyt ikuisesti syvälle mieleen.. :)!

arleena kirjoitti...

Nuo taulut muistan, myös ne jossa esiteltiin maalaismiljöötä, lehmiä, hevosia, lampaita jne..

Lotta kirjoitti...

Meillä oli töissä tupakkakopin seinällä toi sama "Alkoholi ja rodun rappeutuminen" sillon kun siellä vielä oli tupakkakoppi :). Hassu, mutta hurja ajatella, että semmosia tosiaan on aivan vakavissaan esitelty. Viina on PA-HAS-TA... mielenkiintosta olis tietää, kuinka paljon niillä tauluilla oli vaikutusta.

Jaana kirjoitti...

Mä oon noihin ihan koukussa, omistan neljä ihanaa taulua, ja haaveilen vielä sellaisesta lehmätaulusta sekä kasviaiheisesta taulusta. On ne vaan niin ihania.

tikru kirjoitti...

;) Mä käytän vieläkin...niissä on ihan helmiä.

milliini kirjoitti...

Minä muistan nuo taulut omalta kouluajaltani myös, vaikken kovin vanha olekaan. Maalaiskoulu, mitä muuta tarvitsee sanoa :)

Olin tuossa jonkin aikaa sitten työharjoittelussa päiväkodissa, jossa oli iso kasa noita opetustauluja, ja raahasinkin niitä sitten piristykseksi ryhmän seinille. Kotiin olisin huolinut joka ikisen!

Romulus kirjoitti...

Oi, toi kissataulu olis niin siisti!

ColibriDreams kirjoitti...

Kyllä meilläkin oli 90-luvulla vielä noita tauluja. Hihhii, voin vain kuvitella miten alkoholi vaikuttaa konekirjoitukseen...

scaredy-cat kirjoitti...

Opetustaulut ovat kyllä tosi hienoja! Olen itsekin haaveillut sellaisesta, tosin ovat tosiaan melko hinnakkaita nykyisin.