28.9.2009

Syssy

Nyt se taisi tulla. Eilen aamupäivällä vielä leikkasin ruohoa hikipäässä, illansuussa ulkoillessa piti pukeutua jo villaisempiin asusteisiin. Tämä villainen asuste onkin ainoa loppukesän aikana valmistunut neulomus. Taidan olla tämän neuleblogin hölynpöly-vastaava Nastin huolehtiessa itse asiasta.Malli: Thermis
Lanka: Sandness Garnin Alpakka, melkein yksi kerä
Puikot: 3,5
Tuomio: Tulipahan tehtyä.

----

Syy, miksi pehmeille käsitöille ei viime viikkoina ole ollut aikaa, on tässä: Olen siirtynyt väliaikaisesti koviin materiaaleihin. Talomme pohjoispuolta koristi ennen puinen terassi, mutta sen "parasta ennen" -päiväys umpeutui keväällä. Purimme terassin siis pois. Halusimme tilalle jotain muuta, erilaista. Päädyimme luonnonkiviin. Niitä olen viime viikot paikoilleen naputellut, iltaisin ja viikonloppuisin. Homma oli hidasta, mutta aika terapeuttista.

Tavoitteena on, että kivien väliin leviäsi ajan myötä sammalta, jota pihaltamme jo löytyykin. Mielelläni avittaisin sammalen leviämistä. Olen kuullut, että apuna siinä hommassa voisi käyttää piimää. Onko kenelläkään lukijalla kokemusta sammalen kasvattamisesta?
---

11 kommenttia:

KESÄN LAPSI kirjoitti...

Kaunis kivetys! Oletpa tehnyt urakan kivien naputtelussa. Lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen.
En tiedä johtuuko siitä, että olen heitellyt piimäpurkkien huuhteluvedet betoniympyrän pintaan, mutta jonkun aikaa tätä tehtyäni siinä kasvaa nyt kaunis sammal. Voi myös olla, että sammal kasvaisi muutenkin. Meidän puutarhassa se tuntuu valtaavan alaa vuosi vuodelta enemmän. ;O)

Anonyymi kirjoitti...

Helppo keino saada sammal kasvamaan on kaataa maahan piimää, johon on murustellut sammalta. Pelkkä piimäkin voi toimia, mutta tuo seos toimii paremmin.

Miia-Rebekka kirjoitti...

Vau!
Tosi kauniin kivetyksen oot saanut aikaseksi. Meillä on ollut jo jonkun aikaa pohdinnan alla mitä laitettais seinien vierustoille kukkapenkkien tilalle ja tuollainen kivetys olis kyllä yksi varteenotettava vaihtoehto. Meillä kun on iso läjä luonnonkiviäkin omasta takaa.

Laura L kirjoitti...

Appiukon mukaan piimä toimii. Toinen on kuulemma olut. Se on kaadellut niitä just pihalaattojen väliin sammaleen toivossa.

Outi kirjoitti...

Jep, yhdyn Hestian kommenttiin. Meillä neljäs kesä tässä ja sammal rehottaa jo komeasti. Piimää ja joukkoon murustelin sammalta. Taisin lantrata piimää vähän vedellä, jotta sain sen riittämään paremmin. Kokeileppa vielä googlen kautta, jos löytyisi muutakin. Saattaa olla, että muutkin maitotuotteet käyvät. Olutta jos kaadat, saat etanat kaivautumaan koloistaan. Ovat kuulemma persoja mallasjuomalle:)

inkeroinen kirjoitti...

Ihana ajatus - SAMMALEEN KASVATUS :D Oikein hymy tuli huulille. Toivon että ittekkin pääsen pian samoihin hommiin :)

Saija kirjoitti...

Heippa! Aivan upea kiveys, oot ollut ahkera. Piimää ja sammalta olen lukenut minäkin jostain joskus ja pitäisi toimia, jollei paikka ole ihan kauhean paahteinen ja kuiva. Kai.

Hanna kirjoitti...

Meillä anoppi käydessään aina sanoo, että sammaleet saa pois "sillä ja sillä" tavalla. Nurmikon lisäksi sitä kasvaa laattojen välissä. En mä halua niitä pois! Ne on kauniita, vihreää heti keväällä. :)

Tuija kirjoitti...

Tosi kaunis kiveys!

Minä olen houkutellut sammalta pienen liuskekivialueemme saumoihin juuri sellaisella piimä-sammalmuruseoksella ja kyllä se on toiminut niissä kohdissa, jotka ovat räystään ulkopuolella eli kosteahkoissa olosuhteissa, mutta räystään suojassa ei. Kannattaa siis joko kastella silloin tällöin tai jos alue on liian lähellä talon perustuksia, miettiä jotain muuta. Ja ihan miettimättäkin sitä kasvillisuutta alkaa väleihin kyllä kertyä, meiltäkin löytyy monenlaista mansikasta koivuntaimeen = pitänee harventaa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen itse harrastanut tuota pihan "kivitystä" laajemmaltikin, useamman kymmenen neliön verran. Pihamme oli ruohottunutta sepelipintaa, poistin ruohot ja junttasin kivet sepeliin. Jos maassa oli valmiina sammalta, se jäi kivien väliin siemeneksi ja parhaimmilla paikoilla kasvoi jo seuraavana vuonna kivien välissä sammalmatto. Muuten en ole sammalta yrittänyt erikseen mitenkään kasvattaa, sitä on kyllä tullut ihan itsestään ajan kanssa. Tosin myös kaikkea muutakin kasvillisuutta, jota sitten konttaan kitkemässä muutaman kerran kesässä.

Miia-Rebekalle tiedoksi oman kokemuksen kautta, että luonnonkiveä menee n. 50 l neliömetrille, olen laskenut. Loppuu muuten helposti omat varastot kesken, jouduin tilaamaan autokuormallisen...

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.