13.6.2010

Imaami ei pyörtynytkään

Munakoiso on jo pitkään ollut yksi kyökkimme suosikkikasvis. Se on monipuolinen, herkullinen ja sopii hyvin yhteen tomaatin ja mozzarellajuuston kanssa, joista myös pidämme kovasti. Kaikenlaisia herkkuja  munakoisosta ollaan saatu aikaan omatoimisestikin, mutta suorastaan hihkuin riemusta kun markkinoille tuli  Marja Lindforsin kirja "Taivaallinen munakoiso". Vasta nyt sain kirjan käsiini ja eikun testaamaan.


Olen kokeillut vuohenjuusto-munakoisopiirakkaa, josta tuli erinomaista. Myös munakoisolasagne oli oivallista. Kirjassa oli myös ohje, jonka kiehtovaan nimeen olen törmännyt siellä sun täällä, mutta jota emme ole tulleet kokeilleeksi aiemmin: Imaami pyörtyi (Iman bayildi). Ruokaan tulee -  yllätys yllätys - munakoisoa, sipulia, valkosipulia, persiljaa, tomaatteja, sitruunamehua, hieman mausteita sekä runsaasti oliiviöljyä.

Ruokalajin nimestä kirjassa kerrotaan, että imaami pyörtyi ilosta kun sai syödäkseen pitkän paaston jälkeen. Toisen selityksen mukaan pyörtyminen liittyi ruoassa käytetyn arvokkaan oliiviöljyn runsaaseen hölväykseen. Tahi olisiko ruoka ollut yksinkertaisesti vaan niin herkullista...? Mene ja tiedä noista imaameista.

No, odotukset olivat kovat, mutta tällä kertaa imaami ei pyörtynyt ainakaan ruoan herkullisuuden takia. Olihan se ihan hyvää, mutta se jokin siitä puuttui. Kuvaakaan en siitä aio tähän laittaa, sillä se ei ollut kovin kuvauksellinen ruoka. Tämä notkahdus ei meitä kuitenkaan lannista! Aiomme jatkaa kirjan ohjeiden kokeilua ja soveltamista, ja kenties imaamikin saa vielä toisen tilaisuuden. Joka tapauksessa voin suositella tätä kaunista ja perusteellista keittokirjaa kaikille hyvästä ruoasta kiinnostuneille. Lopuksi muutama houkutin kirjan sivuilta.3 kommenttia:

Jatta kirjoitti...

Imaami on mun mielestä yks hauskimmista sanoista jonka tiedän, ihana postaus <3

Kummitustalon Stella kirjoitti...

Jees munakoiso on suosikkikasvikseni sienten lisäksi. Kaipa sieni on kasvis, vai onko se vaan sieni. Nojoo tässäpä mulle pulma maanantaiaamuksi. Olen eräässä turkkilaisessa suosikkiravintolassa syönyt niin taivaallista pyörtynyttä imaaamia etten edes uskalla itse kokeilla.

Anna kirjoitti...

Munakoiso on myös mun lemppari! Pyörtynyttä imaamia rakastan. Tuosta ohjeesta en tiedä, mutta oman ohjeeni olen kehitellyt helsingissä syömäni imaamin perusteella: munakoiso halkaistaan, lihaan tehdään viiltoja veitsellä,suolataan hyvin ja jätetään seisomaan n. tunniksi. Sen jälkeen irronnut neste kaadetaan pois, munakoisot kuivataan. Kumpikin puoli paistetaan pannulla öljyssä. Täytteeseen tulee tomaattia (tuoretta tai murskaa), sipulia, valkosipulia, (kikherneitä, myös suosikkeja!), paprikaa tai porkkanaa, mustaa pippuria ja suolaa. Kaikki paistetaan öljyssä pannulla pilkottuina. Sitten täyte laitetaan munakoison puolikkaiden päälle ja ne uunivuokiin. Uunivuokaan hieman vettä pohjalle ja n. 1 tunniksi 200 asteeseen.

Niin ja sienet ovat sieniä, ei kasviksia eivätkä eäimiä vaan jotain siltä väliltä. Yliopistossa kiinnostavinta oli sienitieteelliset kurssit. Ovat niin outoja organismeja.