12.9.2010

Säilöntää

Naapurustossa asuu hyviä ihmisiä. (Varmaan täällä asuu myös ei-niin-hyviä, mutta niistä ei nyt sen enempää.) Ne hyvät ovat lahjoneet meitä kaikenlaisilla luonnonantimilla. Eräänä päivänä pihallemme tuotiin kurpitsa, oikein auton peräkärryllä. Ihan niin suuri se ei ollut, että kärry olisi ollut ainoastaan sitä varten, mutta siinä se kuitenkin tuli. Mahtava kurpitsa! Moista lahjaa en ollutkaan ennen saanut ja pitihän sitä tovi pyöritellä ennenkuin aloin hommiin. Nyt pakkasessa on rasiatolkulla ihanaa samettista kurpitsasosetta, josta aikanaan tulee kurpitsakeittoa. (Vinkvink: vanhan ajan metallinen jäätelökauha on hyvä apuväline kurpitsan käsittelyssä: sillä on helppo poistaa ytimessä oleva höttö.)


Omenoitakin olemme saaneet. Niitä säilöimme kuivaamalla. Siinä hommassa juustohöylä on aivan pistämätön. Höylällä vedellään omenat siivuiksi ja kiertoilmauuniin kuivumaan. Tulee aivan mahtavia omenasipsejä! Maistuvat sellaisenaan tai niitä voi pilkkoa vaikka myslin sekaan. Nam.


Eikä siinä vielä kaikki. Yhtenä iltana meille tuotiin kassillinen valmiiksi perattuja mustia torvisieniä. Ja taas  kiertoilmauuni hurisi.  Kaikki eivät uunin mahtuneet, niistä syntyy vielä tänään sienilasagne. Kaunis kiitos naapureille!

-----------------------


 

9 kommenttia:

eva kirjoitti...

Uusimmassa kotiliedessä oli monia reseptejä kurpitsasoseelle - pakko kai ostaa torilta oma kurpitsa.

outi kirjoitti...

No johan nyt!!!!! Kiitos tuosta omenavinkistä.

iso gnu kirjoitti...

Kun kuivaat kiertoilmauunissa -niin monellako tasolla ja lämpö ja kuinka kauan?

joko kirjoitti...

täytyykin tehdä noita omenasipsejä. kaupasta ostettuja olen kyllä syönyt mutta itse on ole älynnyt tehdä. 15 litraa omenasosetta olen jo keitellyt mutta omenoita vaan riittää.. mikä on sipseille hyvä lämpötila?

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Kuulostaapas kaikki niin herkulliselta!

Blogissani on teille tunnustus!

Tuija kirjoitti...

Ooh, miten ystävällisiä naapureita ja nam, mitä herkkuja!

Tytti kirjoitti...

Iso Gnu ja Joko: Sipseille sopiva lämpötila on n. 50-60 astetta. Uunissa oli tavaraa kolmella tasolla kerrallaan. Aikaa kuivatukseen kyllä menee (tunteja ja tunteja), tarkempaan en pysty sanomaan. Niitä kannattaa tietysti välillä pöyhiä ja tarkkailla.
Niin, ja uunin luukku oli lähes koko ajan aavistuksen raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan kunnolla omenista pois.
Ps. Kiitos Pirjo-Riitta!

morso kirjoitti...

Teillä on iahnia naapureita! Meillä saa normaalisti mökiltä omalta tontilta ämpärikaupalla sieniä. Nyt siellä oli vain 2 kärpässientä. :(

hertta kirjoitti...

Blogissamme on teille tunnustus!