4.9.2011

Makeaa

Alkukesästä hankin Sirpa Talkan leivontakirjan Makeaa ja suolaista puutarhasta. Kirja on ilmestynyt jo viime vuoden keväällä, mutta vasta tälle kesälle älysin sen hankkia. Kirja on jaoteltu kolmeen sesonkiin, kevätkesään, keskikesään ja syyskesään. Jokaisesta sesongista löytyy sekä makeita ja suolaisia herkkuja. Ohjeet vaikuttavat helpoilta ja herkullisilta ja jokaista reseptiä tekisi tietysti mieli kokeilla.

 
Laiskana leipurina olen testannut kirjasta vasta muutaman ohjeen. Ehdoton suosikkini tähän asti on Kirsikkatorttu, jota leivoin jälleen eilen. Ostin kirsikat torilta, koska oman puun kirsikat ovat parhaillaan tekeytymässä likööriksi. Yhdestä puusta ei oikein muuhun riitä.

Torttu on helppo ja nopea tehdä, mutta yhtä juttua ihmettelen: miten kirsikoista saa kivet poistettua siististi? Keittiö on joka kerta kuin pienimuotoisen teurastuksen jäljiltä. Jos teillä on siihen vinkkejä, ne otetaan ilolla vastaan. (Esiliina on siinä puuhassa ehdoton suojavaruste eikä alle kannata pukea valkoista t-paitaa.)

  

Kirsikkatorttu (s. 72)


200 g margariiniä huoneenlämpöisenä
3 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoa
2 dl täysjyvävehnäjauhoa
1 rkl vettä

Täyte
3 dl kirsikoita
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus neilikkaa

Vuokaan
margariinia

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja nostele seos rasva-sokeri-munavaahtoon. Sekoita taikinaan 1 rkl vettä.
Sekoita keskenään täytteen ainekset. Voitele irtopohjavuoka. Painele hiukan yli puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Jaa päälle loput taikinasta nokareina.
Paista torttua 175-asteisen uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Anna tortun jäähtyä hyvin enne vuoasta irroittamista.

--------
Muokkaukset: Korvasin suuren osan vehnäjauhoista spelttijauhoilla. Sokeria laitoin taikinaan 2,5 dl.  Kirsikoita käytin 5 dl, ilman neilikkaripausta. Tarjoiluun sopisi hyvin jäätelö, mutta menee hyvin ilmankin.



4 kommenttia:

Elli ja Aura kirjoitti...

On olemassa kirsikansiemenenpoistajia! Olen kokeillut miehen mummon värkkiä (hän on entinen kotitalousopettaja), oli hyvä, sotkua tuli vain vähän.

Vaarallista postata leipomisesta. Päätin heti itsekin leipoa :P
Elli

Niina kirjoitti...

Oliivinkivenpoistaja toimii kanssa.

Puskissa kirjoitti...

Itse tyrkin kirsikankivet ulos pikkulusikan päällä.

Hanna kirjoitti...

Täällä Saksassa kylän mummelit käyttävät kivien poistamiseen nutturaneuloja, niitä ohuita metallisia, keskeltä aalloille taivuteltuja värkkejä. Itse sorruin ostamaan kirsikankivenpoistajan. Toimii loistavasti!

Hanna