12.1.2012

Uusi aluevaltaus

 Eräänä päivänä työpaikan kahvipöydässä keskusteltiin työpaikkamme organisaatiomuutoksen tuomista vaikutuksista meidän jokapäiväiseen työelämään. Eräs työkaverini (joka kyllä onkin aika positiivisen elämänasenteen omaava) sanoi, että ei meidän sitä kannata murehtia, koska kyllä ne johtajat meistä huolen pitää ja päättävät asiat parhain päin. Tuo samainen työkaverini on antanut muulloinkin samantyyppisiä lausuntoja ja sanoinkin että teen hänelle vielä huoneentaulun jossa lukee että Herran pelko on viisauden alku. Hän oli siitä aikalailla otettu :)
Aloin pyöritellä ajatusta huoneentaulusta mielessäni. Yleensähän niissä taitaa olla joku positiivinen ta muuten mieltäylentävä tai motivoiva ajatus. Minä taas saan positiivisuuden tuputtamisesta lähes näppylöitä ja vaalin kainuulaista pessimismin perintöäni hartaudella, joten huoneentaulujen tyylilaji oli selvillä. Kainuu kehiin! Kyselin facebookissakin lapsuuden ystäviltäni sopivan napakoita murrelausahduksia, ja kyllä niitä omaankin mieleen tupsahti roppakaupalla kun vaan vähän pääsi tunnelmaan. Ostin aidakangasta ja vähän muliinilankaa, kaivoin netistä sopivat ristipistokirjaimet ja aloin paukuttaa. Empä ole ristipistoja sitten ala-asteen tehnytkään, mutta se ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin vapaampi kirjonta.
Nämä lauseet eivät taida kuitenkaan valtaväestölle helposti aueta, esimerkiksi tuota yläpuolella olevan kuvan tekstiä ei edes Tytti ymmärtänyt, joten pitänee suomentaa. (Tosin täytyy muistuttaa, että kainuulainen elämänasenne on paljon muutakin kuin murre, kiinnostuneet voivat tutkia fb:sta löytyvien Puolangan pessimismipäivien sisältöä.)
Alakopa letasta - Kylläpäs alkoi nukuttaa/ramasta.

 Ou eäneti ja tie ite - Olepas hiljaa ja tee itse.
Eipästä kehtaa - Kehtaiskohan tuota tehdä.
(Kainuussa kehdata-sanalla on kaksoismerkitys, se tarkoittaa asiayhteydestä riippuen joko viitsimistä tai tohtimista. Tässä yhteydessä tarkoittaa samaa kuin "Ei sitä tohdi / ilkiä")
Elä höperehä - Älä hupsi.

19 kommenttia:

morso kirjoitti...

:D
(Vähän nousi karvat pystyyn tosta "kyllä ne johtajat alaisistaan huolen pitää".
On nimittäin aika päivastaisia kokemuksia omassa elämässä. )

Jaana kirjoitti...

Ihan mahtavia! Yhdessä blogissa näitä humoristisia sutkautuksia ristipistoina oon nähnyt, mutta nää murrejutut on vielä hienompia. Harmi, kun itse tulen uudeltamaalta, jossa ei juuri murretta ole... Varsinkin tuo alimmainen, hiirikoristeella, on ihan paras!

Nimetön kirjoitti...

Hauskoja :)

Saija kirjoitti...

Hah hah, aivan mahtavia huoneentauluja! Ja enpäs ollut kuullut pessimismipäivistä. Nehän suorastaan houkuttelisivat meikäläistä, jollen olisi varma, että ei siellä mitään uutta ole kumminkaan. :-)

Emma kirjoitti...

Ihan loistavia! Viimenen on paras :D

outi kirjoitti...

Mun pitää näyttää äidille nämä. Vanha kainuulainen rakastuu ikihyviksi. Ja sen verran olen äidin tyttö, että olisin ymmärtänyt ilman käännksiä. Upeita!

Satu kirjoitti...

Mahtavia!

Eteläpohjalaisia uhookortteja on olemassa, mutta nää on parempia! Alin oli ihanin!

(Mutta kyllä mä silti tykkään siitä ep:laisesta: "Mä oon meiltä ja muut meirän krannista.")

ArualMaria kirjoitti...

Tsih, nämä on huippuja! :D

Nimetön kirjoitti...

Tosi ihania

Tuija kirjoitti...

Mahtavia!

Nimetön kirjoitti...

Kyllä kainuulaista sykähdyttää nämä, aivan mahtavia. -tuula-

frost kirjoitti...

Mahtava idea ja tosi hyvät lauseet! Vaikken oo Kaennuusta kotosin, enkä koskaan siellä edes asunut, ymmärsin kyllä kaikki. Suosikkini on tuo letasulause. Johtuukohan siitä, että kyllä nyt työviikon päälle letaseekin ja kunnolla!

Minna kirjoitti...

Ihania! Etenkin tuo kehotus tehdä itse :) Minoon vaan naitu kainuulaiseen sukuun, mutta ymmärtänyt oisin ilman "suomennoksiakin". Harmittaa myöskin, etten ole itse oikein mistään kotoisin. Murteet ovat niin ihania sellaisen suussa, joka sitä syntyjään puhuu (sketsisarjojen viäntäjät saavat karvani pystyyn).

Mia kirjoitti...

Huippuja! Myös pohjoiskarjalaiset ovat pessimistejä, eikä meilläkään "kehtoo" tehdä asioita silloin kun ei huvita tai viitsi.

helena kirjoitti...

:D Ihania, aivan mahtava idea!

Seija kirjoitti...

Ihania :)

Taattua Nasti-designia. Pisti hymyilyttämään ihan kunnolla...

Lepäävä esteetikko kirjoitti...

Ah, yltiöpäinen positiivisuus tökkii minullekin. Tein parikymmentä vuotta sitten pari huoneentaulua vapailla pistoilla ja valitsin lauseet ikivanhalla präntillä painetusta kirjasesta, niissä oli vähän enemmän meininkiä kuin positiivareissa. Äitini seinällä lukee "Ei katti kaikkea saa mitä naukuu." Ja ystäväni sai häälahjaksi positiivisemman "Asia vaatii ymmärrystä, tanssiminen rallatusta."

Tämä on hieno blogi.

Nimetön kirjoitti...

"Eipästä kehtaa" kuulostaa oudolta, pitäisikö olla kehtoo tai kehtoa?
Kyselee nim. Kainuussa asunut vaan ei syntynyt

Iirismaria kirjoitti...

Mainioita!