26.5.2013

Laukku ja kuinka se tehdään

Tein jo neljännen messenger bag -tyylisen olkalaukun ja ajattelin kirjoittaa siihen jonkinlaisen reseptin, jonka avulla pystyy samanlaisen tekemään. Tämä on ensimmäinen kerta kun yritän kirjoittaa johonkin ohjetta joten en varmaan osaa kaikkea kertoakaan. Lisätietoja saa kysyä, jos tulee tenkkapoo.
Laukkua varten tarvitset 40cm (lev 140cm) mieleistäsi kangasta ulkopuolelle ja hieman vähemmän vuorta varten. Kankaan olisi hyvä olla vähän paksumpaa eli ihan lakanakankaan vahvuisesta tätä ei ehkä kannata ruveta tekemään. Tämä laukku on tehty Vallilan Kelohonka-kankaasta, joka on sopivan paksuista. Tarvitset myös kiinni silitettävää tukikangasta. Käytin ensimmäisessä kassissa kaavana A4-paperia, joten valmiin laukun koko on sellainen että tuo arkki sinne mahtuu.

Leikkaa laukkukankaasta seuraavanlaiset palaset (mitat sisältävät 0,7cm:n saumanvarat) :
- 23cm * 108cm laukkua varten
- 9,5cm*31,5cm (näitä sivukappaleita 2 kpl)
- 10cm*120cm (hihna, tämä pituus on sopiva itselleni, lyhyemmille ihmisille tuota voi sovittamisen jälkeen lyhentää)
(- sisätaskuja varten palaset, jos haluat ne ulkopuolen kankaasta)

Nämä samat kappaleet pitää leikata myös vuorikankaasta, paitsi ei hihnaa. Leikkaa samat kappaleet myös tukikankaasta. Itse tein vuoren läppäosan varsinaisesta laukkukankaasta, mutta se on makuasia. Alla olevassa kuvassa on laukun ulkopuolen osat leikattuna.
 Aloita silittämällä tukikankaat kiinni. Seuraavaksi valmista taskut ja ompele ne kiinni vuorikankaaseen. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy se, kuinka olen korvannut osan vuoresta laukkukankaalla, tuo osa tulee siis läpän vuoreksi.
 
  Tästä eteenpäin sekä laukku että sen vuori valmistetaan samalla tavalla eli ensin kiinnitetään sivukappaleet. Laukusta tulee sivukappaleiden ansiosta noin 8cm syvä tai paksu, kuinka se nyt ajatellaankaan. Neulaa sivukappaleet oikeat puolet vastakkain laukkuosan kanssa ja ompele kiinni. Kulmia pitää lopuksi hieman leikata auki, ettei ne vedä. Sitten valmistetaan hihna, jonka minä teen niin, että silitän pitkien sivujen noin 0,5cm saumanvarat sisäänpäin ja taitan sitten hihnan pitkittäin kahtia ja tikkaan päältäpäin molemmat pitkät sivut. Onnistunee myös ompelemalla pitkät sivut yhteen oikeat puolet vastakkain ja kääntämällä putkilo lopuksi oikeinpäin.
 Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla kaksi identtistä kappaletta, toinen vuorta ja toinen ulkopuolta varten sekä olkahihna. Aseta kappaleet sisäkkäin oikeat puolet vastakkain.
 Itse ompelin tässä vaiheessa pelkästään läpät yhteen aloittaen reilun sentin laukkuosan puolelta. Sivukappaleita tulee jättää tässä vaiheessa riittävästi ompelematta että saat asetettua hihnan väliin hieman myöhemmin. Alla olevassa kuvassa nuppineula merkkaa paikkaa josta aloitin ompelun. Laukun hankalin paikka on juuri tuo nuppineulan alapuolella oleva mutka, jota pitää leikata ompelun jälkeen riittävästi auki, tai se ahdistaa pahasti kääntämisen jälkeen. Myös läpän kulmista pitää saumanvaroja ohentaa ennen kääntämistä. Sitten voitkin kääntää kappaleet oikein päin, silittää saumoja paremmin auki ja sovittaa hihnalle oikean pituuden. Kun tämä on tehty, aseta hihnan päät sivukappaleiden väliin, taita laukun yläreunan saumanvarat sisäänpäin ja neulaa ne kiinni. Ompele laukun yläreuna kiinni, samalla kiinnittyvät hihnat ja samalla voit tikata myös läpän ulkoreunoja pitkin.
 Ta-daa! Uusi rento kesäkassi on valmis!

7 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, juuri tällaista laukkua olen suunnitellut, mutta ei vaan pää taivu miten se tehdään. Nyt voisi ehkä uskaltaa kokeillakin, hyvän ohjeen avulla!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!

Nasti kirjoitti...

Jos kokeilette laukun tekemistä niin kertokaa sitten miten onnistui :)

Marjo Heikkinen kirjoitti...

Hyvä ohje! Lisäsin tän mun blogin http://paapuuri.blogspot.fi/ kaavalinkkeihin. Tykkään itekki tehä silloin tällöin laukkuja. Pitää testata tää vaikka seuraavaksi =).

Laura kirjoitti...

Onpa tyylikäs laukku! Kiitos ohjeesta.

ArualMaria kirjoitti...

Oooo, tämä laukku on niin upea. Kiitos ohjeesta, mä olen niitä aiempiakin ihaillut. Jospa joskus saisin tehtyä itsekin moisen...

Anonyymi kirjoitti...

Suuret kiitokset selkeästä ohjeesta :)Tein laukun vanhasta paneliverhosta,joka on huovutettua :)

T:Pirre