20.7.2013

Pieni pala Islantia

Henkeäsalpaavan kaunis, sympaattinen ja huumorintajuinen. Nämä sanat tulisivat ensiksi mieleen, jos minun pitäisi muutamalla sanalla Islantia kuvailla. Kävin siellä miehen kanssa pienellä lomalla, jolla ehti juuri sen verran raapaista pintaa, että nyt tietää tarkemmin, mitä haluaa seuraavalla kerralla siellä tehdä. Sillä uudestaanhan sinne on päästävä!
Olimme saarella päällä kolme kokonaista päivää sekä pari vajaata ja asuimme koko ajan hotellissa Reykjavikin keskustassa. Kaupunki oli värikäs kokoelma erilaisia taloja ja katuja ja meren läheisyys näkyi ja tuntui joka puolella. Turistikausi oli kiihkeimmillään mutta ei niitä (meitä) ollut niin paljon kuin esim Pariisissa kesällä. Tai sitten lääniä on enemmän minne hajaantua. Kaikkialla puhuttiin englantia ja ruoka oli joka kerta maukasta. Matkamuistomyymälöissä oli villapaitoja ja pehmolunneja, viikinkikypäriä ja laavakivistä tehtyjä tuotteita. Itselläni oli ajatuksena löytää kalannahkasta tehty kukkaro ja sellaisen myös löysin ja mikä parasta, ostin sen tekijältä itseltään. Sataman alueella on kivoja pieniä putiikkeja ja yksi niistä on Kirsuberjatreth, käsityöläisten muodostama osuuskunta, jonka kaupassa tekijät ovat vuorotellen myymässä tuotteita. Sinä päivänä kun siellä kävimme, sattui vuorossa olemaan hurmaava nainen, joka oli erikoistunut nimenomaan kalannahkatuotteisiin. Mielestäni Reykjavikin paras paikka löytyy kuitenkin aivan hotellimme vierestä, nimittäin Harpa, Islannin musiikkitalo. Se on valmistunut paikalleen meren äärelle vuonna 2011 ja on vaikuttava niin sisältä kuin ulkoakin. Kävimme yhtenä iltana siellä konsertissakin kuuntelemassa Islantilaisen musiikin helmiä ja nauttimassa kahvilassa kupposen kahvia rauhallisessa ympäristössä.
Näin eläinrakkaana ihmisenä Reykjavikissa pisti silmään kissojen suuri määrä. Jos käveli vähänkin rauhallisempaa katua niin vähintään pari kissaa tuli vastaan (tai siis ne lekottelivat aidan päällä tai pensaiden juuressa). Kaikilla oli pannat kaulassa ja ne olivat erittäin ihmisrakkaita, sillä jos niitä vähänkin puhutti kansainvälisellä kissojen kielellä, ne tulivat luokse kiehnäämään. Koiria ei sen sijaan näkynyt kuin muutamia koko aikana. Kun ajelimme Reykjavikin ulkopuolella, niin siellä sen sijaan riitti tienposkissa vilskettä. Lampaat laidunsivat vapaana mutta suloiset islanninhevoset olivat onneksi aidan takana turvassa liikenteeltä. Yhden liikenteessä loukkaantuneen lampaan näimmekin reissussa eikä se ollut kaunis näky.

Reykjavikin lisäksi kävimme kiertämässä ns. Kultaisen kierroksen, jossa päivässä näkee "ne tarkeimmät" ja sen lisäksi kävimme Blue Lagoonissa testaamassa että kuinka lämmintä se +35 asteinen vesi sitten onkaan. Onhan se. Blue Lagoonin kylpylä sijainteineen keskellä karua laavakenttää on ehkä se eniten mieleenjäävä asia Islannista. Käyntipäivänä oli kylmä tuuli, vettä tihmi ja lämpötila oli tuskin +10 astetta, mutta altaassa oli mukavaa!
Geysireiden alue oli tottakai myös huima paikka, se lienee se Islannin nähtävyys jonka kaikki tietävät. Kultaiseen kierrokseen kuuluu myös käynti Gullfossin putouksella, joka kyllä kastelee vaikkei vettä taivaalta muuten tulisikaan. Netistä löytyy molemmista hyviä videoita ja kuvia , joten en kiusaa teitä enempää omilla otoksillani.

Kultaisen kierroksen kruunasi kuitenkin käynti Alafossin tehtaanmyymälässä Reykjavikin naapurikaupungissa Mossfjallsbaerissa. Minulla ei ollut tarkoitus ostaa matkalta yhtään lankaa mutta lanka oli myymälässä niin rikollisen halpaa että pakkohan se oli muutama kerä kotiuttaa.
Villapaitojen lisäksi turisteille myytiin yksivärisiä suorakaiteen mallisia isoja pitsihuiveja ja jonkin sellaisen ajattelin näistä herkkupaloista tehdä.

9 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Voi että, varmasti ihana matka. IslanttIin tahtoisin minäkin.

Tuija kirjoitti...

Ja sori kirjoitusvirheet, iPadillä tahmatassuilin. ;)

outi kirjoitti...

Ja ehdit näemmä jo baarinkin perustaa sinne.;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi, minäkin unelmoin Islannista!

Mikä siellä on yleinen hintataso? Muutama vuosi sittenhän se koko maa oli kriisissä, mutta miten tänä päivänä?

Minna

Nasti kirjoitti...

Minna, hinnat ovat Suomen tasoa. Ei sinne ehkä shoppailemaan kannata lähteä, mutta sieltä toisaalta saa esim. hieman erilaisia vaatteita kuin muualta, sillä mitään ketjuliikkeitä siellä ei juuri ole.

Elli ja Aura kirjoitti...

Voi, osa sydämmestäni on Islannissa. Olin siis siellä vaihdossa 8 vuotta sitten enkä ole vieläkään päässyt uudestaan!
Elli

Anonyymi kirjoitti...

Reissataan just Latvia-Viro akselilla ja täällä kanssa näkyy ihanan paljon vapaana kuljeskelevia lemmikkejä.
Ai että tuonne Islantiin pitää kyllä joskus päästä.

http://liikkeella.wordpress.com/

Anonyymi kirjoitti...

HEI!
Olen menossa Islantiin elokuussa. Käytettävänä kolme kokonaista päivää myös. Voitko suositella esim. ruokapaikkaa, kahvilaa tai muuta MUST SEE -paikkaa ja erityisesti ajatellen, että olen myös käsityöihmisiä. Oliko muita hyviä käsityökauppoja...
Hyviä vinkkejä jo sinulta sainkin, kiitos. Kirjoita vain lisää :)

Johanna

Nasti kirjoitti...

Hei Johanna, sinulla on kaikki kiva vielä edessäpäin :) Ruokapaikkoja Reykjavikissa on paljon, mutta kannattanee mennä hieman sivummalle siitä kävelykadusta niin on väljempää ja hieman edullisempaa. Satamassa on kivoja ravintoloita ja jos on hyvä ilma niin suosittelen kahvipaikaksi satamassa sijaitsevan Merimuseon terassia. Valitettavasti en käynyt muissa käsityöpaikoissa kuin nuo tekstissä mainitsemani, mutta olisko tästä jutusta sulle apua: http://www.ullaneule.net/0308/artikkelit_reykjavik.html
Mukavaa matkaa!