4.8.2017

Hurahdus

Nyt se sitten tapahtui. Hurahdus.

Lankojen värjääminen on kiinnostanut minua pitkään ja jotain pieniä värjäyksiä teinkin vuosia sitten ihan Dylonin nappiväreillä. Kasvivärjättyjä lankoja olen aina pitänyt kauniina ja toisiinsa sointuvina mutta värejä vähän vaisuina. Nyt kun Nonnu Neuloja ja Kurjenmarjan keitokset -podcastien pitäjät aloittivat KasviväriKALin ja innostivat kaikkia kasvivärjättyjen lankojen pariin, päätin lopulta kokeilla sitäkin. Heidän kanavillaan on monen monta videota aiheesta ja niistä sain monta vinkkiä. Värjätä voi todellakin ihan omassa keittiössä, toki riippuen käytettävästä kasvista ja siitä lähtevistä huuruista. Sain äitiltä ison kattilan, paikallisesta apteekista löytyi alunaa ja sain vertaistukea eräältä martalta, niin mikäpä siinä enää oli hurahduksen esteenä.
 Aloitin poimulehdellä jota kasvaa kukkapenkissäni iso pehko. Saksin 10 litran kattilan melkein täyteen ja käytin siihen sekä varret, lehdet että kukatkin. Kasveja keitellessä tuoksu oli hyvä joten ainakin poimulehti sopii keittiövärjäykseen. Poimulehdellä voi värjätä koko kesän, useimmista kasveista paras väri tulee alkukesästä tai ainakin ennen kukintaa. Yläkuvassa tuotokset. Lankana käytin valkoista fingering-sukkalankaa, tuloksena ihan kiva keltainen. Kattilaan jäänyt liemi näytti vielä sen verran tanakalta että laitoin sinne vielä sitä ruman beigeä Novitan Pikkusiskoa, jota alehamsteroinnin seurauksena kaapistani löytyi. Siihen tarttui hieman oliivinvihertävä sävy eikä ole ainakaan rumempi kuin alkuperäinen lanka!

Seuraavaksi kävin kaikki pikkukyläni ruokakaupat läpi ja tyhjensin kaupantätien luvalla irtosipulilaatikot kuorisilpusta. Keltasipulinkuoria sankin varmaan sen 50g mutta punasipulin kanssa oli vähän niukempaa, joten ostin ihan kokonaisiakin ja silppusin niitäkin mukaan liemeen. Näissä liemissä olikin sitten kuulkaa potkua! Keltasipuliliemi oli kirkkaan oranssi ja punasipulinen todellakin punainen. Sipulilla voisi ilmeisesti värjätä myös ilman alunaa mutta minä laitoin sitäkin.
Ylemmässä kuvassa keltasipulilla saatu mellevä keltainen! Vasemmalla kaksi vyyhtiä joissa pohjalankana vaaleinta harmaata Dropsin Fabelia, keskellä minivyyhti valkoisella pohjalla ja oikealla joku jämäkerä meleerattua harmaata lankaa. Oijoijoi mitä herkkuja tuli! Väri on jo melkein oranssin keltainen.

Ja entäpä se punasipuli... Luin ennen värjäystä että ilman alunaa tuloksena on varsin mehevä punaruskea mutta alunan kanssa langasta tulee vihreää. No pitihän tätä ihmettä kokeilla. Kun laskin langan liemeen, se otti heti punaruskeaa väriä. Kun liemi lämpesi sinne 40 asteeseen ja lisäsin alunan, liemi muuttui tummemmaksi ja simsalapim -  lankani muuttui vihreäksi! Ja millaiseksi vihreäksi. Tässä käytin pohjalankana valkeaa Fabelia ja pikkuvyyhti on sitä samaa meleerattua harmaata kuin keltaisessakin.


 Onneksi tykkään keltaisesta ja vihreästä. Sitä nimittäin tuntuu tulevan kasviväreillä. Joku kaunis ruskeakin olisi kiva saada. Onko vinkkejä että millä kannattaisi koettaa? Sienikautta varten on kyllä pakko hankkia keittolevy, jolla kattiloita voi porisuttaa pihalla. Nimittäin olen kuullut että sienissä pätee se että mitä märännömpi sieni, sitä herkumpi väri :)
Sienikautta odotellessa...

14 kommenttia:

Kunne kirjoitti...

Upeita värejä. Täytyypi kokeilla , jos noin kaunista saisi aikaiseksi. Ihania juttuja sinulla blogissa!

Inka kirjoitti...

Ai että, mitä herkkuja todellakin!

Viime kesäinen värjäysinnostukseni on osittain vielä voimissaan ja tänä kesänä kokeilin keltasipulin kuoria. Ruskeasta haaveilen minäkin, puiden kuorista (koivu, haapa) tulee vaaleaa ruskeaa, lepän kävyistä ilmeisesti tummempaa ruskeaa. Niitä pitää vaan olla hillitön määrä (kilo?). Mukamas olen kerännyt niitä paljon, mutta vaaka näyttää vaan 200g. Mietin, että pitäiskö silläkin määrällä jo kokeilla...

Anonyymi kirjoitti...

Ihania värejä! Eniten kuitenkin itseäni huvitti lause: "Heidän kanavillaan on...", kun jo tuossa kohtaa pysähdyin pohtimaan, että onko kanoilla todella villaa?


morso kirjoitti...

Vau! Ihanasti yhteensointuvaa syntyy kasviväreillä näköjään. Ei voi mennä pieleen. Ja mielestäni sopivalla tavalla lempeitä värejä, eikä mitään neonräiskettä. ;)

Pipo-otus kirjoitti...

Aivan huikeita sävyjä! (: Alkaa jo syksyn värit hivellä mieltä, kun ollaan jo elokuun puolella.

Teresa kirjoitti...

Upeita värejä! Aivan minun mieleisiäni. Itsekin olen pitkään haaveillut kasvivärjäyksestä, josko kohta uskaltaisi!

diutu kirjoitti...

Aaah, nuo sipulilangat ovat kaikki aivan uskomattoman ihania! Siinä on parhaat sävyt valmiina syksyksi.

Saturnina kirjoitti...

Aivan mahtavat täyteläiset syksyn värit. Haluaisin kysyä että värjäsitkö kaikki postauksen langat keittiössä? Kiinnostuin kovasti, mutta kerrostalo-olosuhteet vähän rajoittavat suunnitelmia.

Nasti kirjoitti...

Saturnina, ihan keittiössä värjäsin! Sipulinkuoret tuoksuivat sipulikeitolle ja poimulehti miellyttävältä. Uskoisin että koivu, nokkonen ja raparperi varmaankin onnistuvat myös ja moni muukin. Lähinnähän se vaatii isoa kattilaa.

Anna kirjoitti...

Tosiaan ihania sävyjä! Kahvilla saa kivoja ruskeita ja muistaakseni ilman puretetta.. Ite keitin kattilassa sukkahousuissa paketin halpiskahvia, toki laadukkaatkin varmaan käy 😀

mustakissa kirjoitti...

Sipulinkuoret ovat ehdottomasti suosikkejani värin suhteen, niin kelta- kuin punasipulitkin. Kauniita värejä sait.
Kaunista väriä saa myös sinisen lupiinin kukkasilla (sinisen ja vedenvihreän värejä) sekä marja-aronian marjoilla (liilaa). Lupiininkukkia en kyllä suosittele sisällä värjäämiseen, sillä haju on aika.. no aromaattinen. Marja-aronioita kävin viime vuonna keräämässä pyörätien varresta, eihän niitä kuitenkaan voi syödäkseen sieltä kukaan ottaa, tien laidasta. Oman pihan aroniat menevät mehumaijaan.
Värjääminen on todella koukuttavaa ja pian sitä huomaa katselevansa kasvimaailmaa ihan eri silmin:"mitähän väriä tuolla saisi?"

Sanna kirjoitti...

Uskomattoman kauniita värejä! Ihan mahtava hurahdus :D

Päivikki kirjoitti...

Miekin olen katsellut noita podcasteja, mutta miulla värjäys on jäänyt vielä harkintaan. Kauniita värejä olet joka tapauksessa saanut.

Hidastavalssia kirjoitti...

Oi mitä herkkuja!