16.8.2017

Kasvivärjäystä

Olen myös neulonut enkä pelkästään värjännyt lankaa. Keltasipulilla värjäämäni Fabelit saivat olla ensimmäinen käyttöön päätyvä lanka ja niistä neuloin Aava-sukat. Malli on Heidi Alanderin ilmainen sukkamalli jonka monet ovat neuloneet eikä syyttä. Kauniit sukat. Ja tuo väri...Lähes oranssi keltainen! Näillä sukilla osallistun KasviväriKaliin joka on vuoden loppuun asti käynnissä. Ehdin kyllä neuloa muutakin, nimittäin lankaa alkaa olemaan.

Instassa huomasin että joku oli saanut järviruokon röyhyillä värjättyä upeaa tummanvihreää. Koska muutkin värit kuin keltainen kiinnostaa, niin ei muuta kuin sakset käteen ja rantaan. Järviruoko kukkii parhaillaan ja pussi oli pian pullollaan noita lähes violetteja kukintoja.


 Ja tulihan sitä... Liemi oli mehevän viininpunaista mutta niin vain taas alunan lisäämisen jälkeen lanka muuttui vihreäksi. Ensin luulin että langasta tulee tummanharmaata mutta ehkä näköni teki tepposet tai siten vihreä paljastui vasta huuhteluitten jälkeen. Ensimmäisessä liemessä kävi siis vasemmanpuoleinen vyyhti jossa pohjaväri oli valkoinen. Jälkiliemeen laitoin keltaista ja valkoista lankaa. Keltaisesta tuli keskimmäinen oliivinvihreä vyyhti ja valkoisesta oikean laidan jännä harmahtava vaaleampi vihreä. Kylläpä oli aloitteleva värjäri polleana.

Löytyi rannasta muutakin. Hevonhierakkaa eivät syö rannassa laiduntavat lampaatkaan joten napsin törröttäjiä mukaan. Kotona riivin siemenet erilleen ja toiseen kattilaan pilkoin varret. Molempia liotin pari vuorokautta ennen keittämistä. Olisin voinut kyllä laittaa kaikki samaan kattilaan sillä kummastakin kattilasta nousui täsmälleen samanlaiset kirpsakat keltaisen langat.

 Nämä herkut nimittäin! Vasemmanpuoleisin hevonhierakan siemenliemessä ollut valkoinen pohjalanka ja seuraavana meleerattu beige. Keskellä harmaa pohjalanka, joka kävi niiden jälkiliemessä. Oikealla olevat kaksi vyyhtiä lilluivat varsikeitoksessa. Toinen oli Novitan Venlaa ja toinen Nallea, molemmat alunperin valkoisia mutta pieni väriero niissä on. Kaikissa puretteena aluna.


 Nyt saa värjäily vähän aikaa olla kun loppui pohjalangat. Sieniä ei metsässä vielä kauheasti ole mutta jospa niitä sen verran tulisi että pääsisin niitäkin kokeilemaan. Kiitos Nonnulle ja Kurjenmarjalle inspiraatiosta, kuten myös muille kasvivärjäystä tehneille jotka olette tuotoksianne meille kaikille jakaneet nähtäväksi.
12 kommenttia:

diutu kirjoitti...

Oi vau, mikä täydellinen syyspaletti taas! Silmä lepää näissä sävyissä. Nyt on kyllä pakko lähteä kattilajahtiin kirppiskierrokselle.

jayja kirjoitti...

Upeita! Tää oli pakko linkata kaverille kun oli niin kauniita lankoja.

outi kirjoitti...

Upeita keltaisia sävyjä! Minä tuumasin viime suvena, että en ihan heti ala enää noihin hommiin, mutta peijooni sentäs, miten nämä muiden värjäyskuvat vaan saavat pumpun takomaan kiivaammin.

Pipo-otus kirjoitti...

Ihanat sukat ja ihania värejä! (:

eteenpäin kerien kirjoitti...

Aaah, miten ihania. Vastustan värjäämisen kiusausta ja villitystä voimakkaasti, mutta sitten tulee taas tällaisia ihanuuksia näytille, joten eihän tässä tiedä, vaikka itsekin ryhtyisi.

tttintti kirjoitti...

Hitsi miten hieno toi keltanen sävy! Ja nuo vihreetkin on kyllä upeita. Värjäätkö ihan sisätiloissa vai ulkona?

Lotta kirjoitti...

Aivan supernätit Aavat! Ja kauniita värejä olet saanut aikaiseksi! :)

Anna kirjoitti...

Oi vitsi miten ihania. Ja kauniisti olet myös kuvannut lankaherkut!

Aino P. kirjoitti...

Ihania värejä olet saanut! Tosi kauniita! Ja hienot on sukatkin :-) Ja yhdyn myös tuohon kuvauskehukommenttiin, ihanat kuvatkin sait herkkuvyyhdeistä!

Paivikki kirjoitti...

Oi, mitä herkkuja!!! Todella kauniita lankoja.

Elina kirjoitti...

Uiii miten upeita!

routa kirjoitti...

Riihivillan blogissa on paljon asiaa lunnonvärjäykistä, kannattaa vilkaista jos asia enempi kiinnostaa.