8.6.2018

Väripatojen äärellä

Innostuin viime syksynä kasvivärikalin myötä värjäämään lankaa kasviväreillä. Osa kasveista on parhaimmillaan heti alkukesästä, ennen kukintaa. Kiivas kevät lyhensi tätä aikaa entisestään mutta kerkesin onneksi matkaan. Ensin pataan pääsivät koiranputket ja nokkoset. Niistä kuva alla. Vasemmalla kaksi vaalean kellanvihreää koiranputkella värjättyjä ja oikean laidan hailakammat ovat nokkosliemessä lilluneita lankoja. Kummassakin puretteena aluna. Varmaan nämä olisivat tarvinneet vielä jotain muutakin että värit olisivat olleet vahvempia. Nämä sävyt ovat juuri niitä, joita aiemmin, ennen omia kokeilujani, kuvittelin kasvivärjättyjen lankojen olevan - haljuja ja vähän mitäänsanomattomia värejä.

Seuraavana keräsin iltalenkilläni lupiininlehtiä tienposkesta. Pataan upotin valkoista ja harmaata pohjalankaa sekä pikkunöttösiä monenvärisiä kokeiluja. Sieltähän tuli väriä, tällä kertaa keltainen taittui vahvasti sinne pistaasinvihreään. Vasen laita on Holst Highlandia ja siihen väri tarttuikin mahtavasti. Ero on selkeä vieressä olevaan Fabeliin. Vihreä lanka oli ennen harmaata fabelia.
 Olen kerännyt koko talven sipulin kuoria ja koska keltasipulia oli enemmän, laitoin ne ensin likoamaan yön yli ja seuraavana päivänä keitin liemen. Ensimmäisestä keitosta tuli oransseja sävyjä. Keskellä Holstin Highlandia joka otti liemestä upean oranssin sävyn. Vasemmalla on harmaa Tukuwool sock ja oikealla pohjalankana oli Katian beige merino tweed. Nyt tuli tarpeeksi väriä minunkin makuun!
 Alla kuva kaikista keltasipulikuoriliemessä käyneistä langoista, kolme oikeanpuolimmaista olivat jälkivärissä. Ne ovat jo huomattavasti keltaisempia, ja Drops Nord vielä vaaleampi kuin Fabel,


 Yllä sama pohjalanka (vaaleanharmaa Regia tweed) joista vasen laita kävi keltasipulinkuoriliemessä nro 1 ja oikeanpuolimmainen jälkiliemessä. Alemmassa kuvassa uusi suosikkivärjäyslankani eli Holst Highland. Keltainen lupiininlehdellä ja oranssi keltasipulikuorella värjätty. Ihanat!
 


 Yllä olevassa kuvassa Tukuwoolia poikineen. Vasen laita on minun keltasipulinkuorella värjäämäni (pohjalangan väri Auri), loput ovatkin sitten Tukuwoolin omia värejä eli keskellä Selja ja oikealla Valo. Aika lailla samaa perhettä nämä kolme :)


12 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Vau miten hienoja värejä sait tohon Highlandiin! Pakko testata sen värjäämistä!

Inka kirjoitti...

Niin ihania, että pökrään! Toi eka kuva, oikeesti pyörryn ihastuksesta.

Sipulinkuorilla värjätyt on munkin suosikkeja.

Tiina kirjoitti...

Ihania värejä! Ja upeita kuvia...

Eerika kirjoitti...

Mahtavat värit ja uuh mitkä kuvat!!!

KristiinaS kirjoitti...

Silmät suorastaan syö nämä värit, kauniita, herkkiä, ihania.

eteenpäin kerien kirjoitti...

Niin on kauniita lankoja ja kuvia että henki ihan salpautuu!

mustakissa kirjoitti...

Upeita värejä olet saanut! Itse vasta aloittelin, kun toukokuussa oli niin paljon muuta kiirettä; Eilen lupiininlehdet ja kukat ja tänään sipulinkuoret. Jos teillä päin on paljon lupiini, kerääppä sinisen lupiinin kukkia (pelkästään kukat pataan, ei ruotia) ja valkoisesta langasta tulee sinisävyjä. Väri aina vaihtelee, valkoinen ihan villalanka on antanut minulla sellaisen jäänsinisen sävyn, muuten on sellainen vähän vihreään vivahtava sininen.

Kasvivärit ovat siitäkin ihania, että natsaavat aina yhteen.

Mukavia värjäyshetkiä ja upeita lankoja!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania värejä! Nyt alkoi kyllä minuakin kiinnostaa tämä värjäyshomma. Onko tämä sotkuista hommaa? Onnistuuko rivarin keittiössä vai vaatiiko "kesäkeittiön"?

Muutenkin tosi kiva, kun olet taas postannut useammin :) Tää on mun lemppariblogi - kiitos!

Aino P. kirjoitti...

Onpa ihania sävyjä!

Nasti kirjoitti...

Kiitoksia kehuista ja vinkeistä. Lupiininkukkaa on tarkoitus kokeilla vaikka sininen ei mieliväreihini kuulukaan. Olen nämä kaikki värjännyt ihan omassa keittiössä sisällä, mutta mikään ei ole tuoksunut pahalle. Värilientä joskus roiskuu mutta kaikki on toistaiseksi pois saatu. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Emma kirjoitti...

Upeita lankoja ja kuvia :))

Elina kirjoitti...

Mielettömän kauniita <3